Vi väntar fortfarande på att formgivaren ska visa oss första utkastet till boken. (Allt går helt enligt plan, vi är bara nyfiket otåliga.) Nu är det bara lite mer än 2 månader kvar till boksläppet den 26 maj och vi har bokat gamla skolan bredvid kyrkan för detta. Vi kommer med mer information när det närmar sig.
Men ni kanske redan nu är lite nyfikna och därför tänkte vi bjuda er på några rader ur första kapitlet idag. Det var också den första intervjun som Hans gjorde för nästan precis ett år sedan.
”Det är ovanligt vintrigt på ön trots att vårmånaden mars bara är några timmar bort. Frostkristaller har målat klipporna vita och ger kontrast i det annars blekgrå landskapet. Det är nästan helt vindstilla. Det är en speciell dag. Speciell på så sätt att det är den 29 februari, när Hans besöker Berth Kullholm i hans hem. En av våra funderingar, eller kanske fördomar, om människorna här ute är att de också är speciella. Hur speciell eller hur vanlig kan man vara, när man väljer att bo på en ovanlig plats?
Berth bor på Härmanösidan. Till och med bortanför Vadet, vilket betyder att han bor på Stora Härmanö. Granne med naturreservatet. Berth tillhör den ganska unika kategorin infödda gullholmare, som alltid bott här ute och som fortfarande är i yrkesför ålder. Han växte upp på familjens gård på Höpallen under 50- och 60-tal. Under 1960-talet var det en stor utflyttning från ön. Både konservfabriken och skolan lades ner 1965. Vad är det som fått honom att stanna?
Hans knackar på dörren till det klassiskt vita skärgårdshuset, som ligger i en liten sänka, skyddad från den värsta västanvinden. Huset är yngre än man kanske tror, men det ska vi återkomma till. De slår sig ner i vardagsrummet och Hans bjuds på kaffe och hembakat bröd. På ena väggen står en kakelugn som sprider extra värme i rummet. Några vackra gamla tallrikar pryder väggen ovanför ett vitrinskåp.
När Berth berättar om Gullholmen lyser kärleken till ön igenom i nästan allt han säger. Han kan inte tänka sig att flytta. Och han har aldrig kunnat tänka sig att flytta.”
Så börjar intervjun med Berth och han har mycket spännande att berätta om sin livslånga relation till ön.
Emmalena och Hans